Strona główna » O TICA » FAQ
  1. Czy mój kot musi być zarejestrowany w TICA, abym mógł go wystawić na wystawie TICA?
    Nie musi. Każdy kot rasowy rasy, która w TICA ma status Championship (aktualna lista ras dostępna jest tutaj) oraz wykastrowany kot domowy może wziąć udział w wystawie TICA. Należy tylko pamiętać, że jeśli później zdecydujemy się na zapisanie do TICA, naszemu kotu rasowemu możemy "dopisać" do jego kariery wystawowej tylko pierwszą wystawę, w której wziął udział nie będąc członkiem TICA. Kotu domowemu punkty z wystaw, gdy nie był jeszcze zapisany do TICA, przepadają w całości. Można więc "przetestować" system wystawowy TICA nie będąc zapisanym do żadnego klubu!
  2. Czy to prawda, że mój kot może zdobyć tytuł Champion, Champion Alter lub Master już na pierwszej wystawie?
    Tak, to prawda. Koty wyjątkowe mogą nawet zdobyć kolejny tytuł (Grand Champion/Champion Alter/Master), a kotom naprawdę doskonałym zdarzało się zdobywać trzy tytuły na jednej wystawie! System wystawowy TICA, o którym więcej można poczytać tutaj, powoduje, że tempo zdobywania tytułów zależy bezpośrednio od osiągnieć wystawowych kota.
  3. Czy to prawda, że w na wystawie TICA w ciągu jednego dnia mój kot zostanie oceniony kilkukrotnie?
    Tak. Każdego dnia na wystawie zorganizowanych jest kilka (zazwyczaj 4 do 7) ringów i każdy kot oceniany jest na każdym z nich. Dzięki temu szybko poznajemy opinie kilku sędziów o naszym pupilu i możemy lepiej ocenić, jak plasuje się na tle konkurencji.
  4. Słyszałem, że na wystawie TICA możliwa jest sytuacja, że w finale znajdują się na raz dwa dorosłe kocury brytyjskie w tym samym kolorze! Dlaczego tak jest?
    Jest to zaleta systemu wystawowego TICA, w którym jedynym kryterium wyboru kotów do finału, czyli prezentacji najlepszych kotów z danego ringu, jest ich uroda. Nie ma reguł, które mówią, że w finale ma prawo znaleźć się tylko jeden kot danej rasy i koloru. Sędzia ma prawo i obowiązek wybrać określoną ilość kotów, które uważa za najlepsze, najwierniej oddające standard swojej rasy. Więcej na ten temat można poczytać tutaj.
  5. Czy moja hodowla może być zarejestrowana na raz w TICA i innej organizacji felinologicznej (n.p. FIFe)?
    Ze strony TICA nie ma żadnych obostrzeń dotyczących zarejestrowania hodowli w innych organizacjach felinologicznych. Jeśli druga organizacja, której chcemy zostać lub jesteśmy już członkami, także nie sprzeciwia się temu, wtedy bez problemów możemy przynależeć do obu.
Projekt strony: Vanti
Administracja: Agata Kruszona-Zawadzka
Copyright © 2011 Klub Kota X-Treme
Positive SSL